Una bona alimentació és fonamental en qualsevol etapa de la nostra vida. No obstant això, a mesura que passen els anys, es converteix en una obligació per a la nostra salut. En Residencial Sant Gervasi Parc som conscients de la importància d’una dieta de qualitat i, per això, disposem d’una cuina i equip de cuina propi que elabora plats variats i saludables diàriament, tenint en compte dietes específiques i les necessitats dels residents. En aquest article, aprofundirem en la rellevància de comptar amb un menú variat i a la carta en la residència per a gent gran.
En la nostra residència, cada dia oferim dos menús a triar amb receptes variades i elaborades amb molta estima perquè, a més de saludables, siguin un plaer per als comensals. A més del menjador, les persones majors de la nostra residència poden gaudir d’un servei de cafeteria durant tot el dia.
Recomanacions per a un menú variat i a la carta en la residència per a gent gran
Les característiques necessàries per a proporcionar a les persones majors un menú variat i a la carta.
En primer lloc, la dieta ha de ser variada per a assegurar que contingui tots els nutrients necessaris, reduint el consum de greixos saturats (carn vermella i embotits) i augmentar els greixos amb àcids essencials omega-3 i omega-6, continguts en uns certs peixos (salmó, sardines, etc.).
En segon lloc, cal incrementar el consum de greixos vegetals, preferiblement mitjançant el consum d’oli d’oliva. També és important augmentar el consum de calci (lactis) i vitamina D. Aquesta última és essencial per a la correcta absorció del calci i prou exposar la pell al sol uns 20 minutos diaris, fent una passejada, per a obtenir la quantitat necessària.
Seguidament, és important augmentar el consum de fruites, llegums, verdures i cereals, donat el seu elevat contingut en nutrients importants (vitamines i minerals) i fibra, essencial per a mantenir la motilitat intestinal i evitar el restrenyiment.
En una dieta equilibrada s’ha d’ingerir molta aigua al llarg del dia, preferiblement fora dels menjars i en petites quantitats. D’aquesta manera, assegurem una correcta hidratació de l’organisme.
Quants àpats diaris? S’han de realitzar cinc menjars diaris, tenint en compte que el desdejuni és de vital importància perquè ha d’assegurar l’aportació energètica necessària per a començar el dia amb un bon rendiment físic i intel·lectual. Ha d’incloure lactis, cereals i fruita. A mitjan matí, ha de fer-se un menjar frugal, amb un yogurt o un suc i una peça de fruita o un entrepà petit. El menjar i el sopar han d’estructurar-se distribuint en elles els diferents aliments, deixant per a la nit els més lleugers.
Finalment, no ha d’oblidar-se una última recomanació quant a la nutrició, no per això menys important: una alimentació equilibrada i saludable ha d’acompanyar-se amb la pràctica diària d’exercici, de tal manera que l’energia (calories) ingerida s’equilibri amb el consum associat a l’activitat diària.
Característiques d’una alimentació saludable
Quines són les característiques d’una alimentació saludable? A continuació, assenyalem les qualitats d’un menú variat i a la carta en la residència per a gent gran:
- Ha d’ajudar a mantenir un bon estat de salut.
- Ha d’aportar l’energia i els nutrients necessaris.
- Ha d’incloure aliments coneguts per la persona.
- Ha de tenir bon aspecte i sobretot bon sabor.
- Les proteïnes han d’aportar entre un 10%-15% de les calories totals que necessita el cos.
- Els lípids no han d’aportar més del 30%-35% d’aquestes calories.
- Els hidrats de carboni han d’aportar almenys el 50%-60% restant.